Lichaamsgerichte therapie

Gedurende je gehele leven doe je zowel positieve, maar ook negatieve ervaringen op. Die negatieve ervaringen kunnen verschillende effecten hebben.
Een fysiek effect kan zijn, dat je spanning opbouwt in bepaalde delen van je lichaam en daardoor (delen van) je lichaam niet of nauwelijks voelt. Een psychisch effect kan zijn, dat je last krijgt van angst of verdriet, dat je leidt onder faalangst of loopt te piekeren. Wat het effect ook is, er bestaat een grote kans dat je lichaam uiteindelijk een signaal afgeeft dat er iets niet goed zit. Dat signaal kan bestaan uit nek- en schouderklachten, hyperventilatie of bijvoorbeeld lage rugpijn. Je zit niet lekker in je vel, voelt weinig energie, het stroomt niet in je leven. Omdat je lichaam heel direct en zuiver weergeeft hoe het met je gesteld is, biedt het ook een directe ingang om mee te werken. In lichaamsgerichte therapie doe ik dat  onder andere met bio-energetica, ademhalingstechnieken en bodydrama.

Bio-energetica
Er kunnen in je lichaam blokkades (zijn) ontstaan als gevolg van gebeurtenissen uit het verleden. Die blokkades maken dat de energie in je lichaam niet meer goed stroomt. Bio-energetica richt zich via lichamelijke oefeningen op het terugbrengen van evenwicht in de energiestroom en het opheffen van blokkades in je lichaam.

Ademwerk
Als je gespannen raakt, reageert je ademhaling daar automatisch op. Een heel duidelijk voorbeeld is het inhouden van je adem als je schrikt of bij hele spannende gebeurtenissen. Het inhouden van je ademhaling kan als gevolg van langdurige spanning ook chronisch worden, waardoor je oppervlakkig gaat ademhalen en daarmee dus als het ware te weinig energie ‘inneemt’. De functie hiervan is dat je vervelende gevoelens weliswaar minder goed voelt, maar op de lange duur ga je je lusteloos  voelen.
Door je te richten op een diepere ademhaling wordt meer voelbaar, zal je meer energie binnenkrijgen en ga je je vitaler voelen. Bovendien kom je, door je adem te volgen, uit je hoofd en in je lichaam.

Bodydrama
Van onprettige, pijnlijke of verdrietige situaties, maak je soms een verhaal in je hoofd. Dat verhaal is echter lang niet altijd gelijk aan de werkelijkheid, maar kan je wel zodanig sterk beïnvloeden alsof het waar is. Door tijdens een sessie het verhaal in de ruimte zichtbaar te maken, door de emoties en personen een plek in de ruimte te geven, maak ik je verhaal en de onderlinge verhoudingen zichtbaar. Zo kun je als het ware vanaf een afstand naar je eigen verhaal kijken en  op een veilige manier experimenteren met ander gedrag.

Het zenuwstelsel
In de hierboven beschreven voorbeelden speelt het zenuwstelsel steeds een belangrijke rol. Het zenuwstelsel heeft als belangrijke functie om ons te beschermen tegen gevaarlijke situaties. Maar situaties die in het verleden (potentieel) gevaarlijk waren, hoeven dat in het heden niet meer te zijn. Toch zien we dat ons zenuwstelsel soms kan reageren alsof we nog met de situatie uit het verleden te maken hebben. Lees voor meer informatie hierover mijn Blog en kijk even naar het bijbehorende filmpje.

Nieuwsgierig geworden? Maak een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek